lauantai 10. syyskuuta 2016

Note to myself

 Mulla on ollut aina tapana luoda muistisääntöjä, joilla saan asiat paremmin alitajuntaan. Mitä paremmin keskityn ratsastukseen sitä enemmän jatkuvasti analysoin omaa tekemistä ja mietin näitä syy-seuraus asioita. Välillä kokee niin pieniä ahaa-elämyksiä, että ihan hävettää miksei ennen ole tajunnut. Se taitaakin olla tämän lajin houkutus, jatkuva mahdollisuus kehittyä. 
Sun oma mieli on ainoa asetettu raja, joka sekin on mahdollista rikkoa. 

Halusin kirjoittaa näitä asioita ylös mitkä auttaa mua ratsastamaan vähän paremmin. Jos näistä on jollekin apua niin hyvä, mutta jos ei niin ainakin itselle yksi muistiinpano lisää tässä ikuisella oppimisentiellä. Pahoittelen jos selitykset on epäselviä, koetin saada suhteellisen järkevästi... :D
Ratsasta ulkoavuista sisälle - Jotenkin mulla on vaikeuksia aina ratsastaa vasemmanpuoleisia ulkoapuja kun itse jään oikealla kädellä helposti vain pitämään kiinni. Oikean käden puolestaan ollessaan ulkoapuna, mulla on kuin automaattisesti avut oikeinpäin. Yhtenä päivänä keksin uuden ajattelutavan jonka avulla sain helpommin myös hevosen oikeanlavan "paikoilleen".

Korjaa ensin istunnalla, sitten vasta pidätteellä - Välillä meinaa lähteä korjaamaan liikaa kädellä kuin pienet muutokset saa tehtyä jo pelkällä istunnan tiivistämisellä tai kevennyksen muutoksella. Antti toimii tosi hyvin istunnalla, joten pitää muistaa hyödytää sitä ja antaa se tietty vapaus edestä.

2015 Suomenhevosten kummajaisissa c.Julia Behm
Ratsasta ensin hevonen "eteesi", jotta voit ottaa kiinni - Teen Antin kanssa paljon tempon vaihteluita, mutta niistä usein katoaa se voima jos en saa hevosta kunnolla pohkeen eteen. Tähän oon kehitellyt ajattelutavan, että hevonen kulkisi ikääinkuin mun edessä jolloin pystyn paremmin hidastamaan ja kokoamaan. Tällöin ei tule hidastettua hevosta, joka ei kulje rehellisesti pohkeen edessä ja tehtyä siitä entistä hitaampaa.

Siirtymisissä pidä jalka hevosen vatsalihasten alla - Siirtymiset on parasta treeniä lähes kaikkeen. Ne kehittää tasapainoa, kantokykyä, askellajeja sekä parantavat avuille herkistymistä. Tästä kuitenkin saa tehtyä aika läpimeno tehtävän, jos sitä ei muista ratsastaa loppuun asti mikä välillä itsellä ongelma. Kun pidän jalan lähellä siirtymisen läpi saan Antilla paremmin selän käyttöön myös siirtymisen aikana ja takajalat tätä mukaan pääsevät paremmin vatsan alle. Käynti siirtymisissä tulee helpommin pidettyä jalka läpi siirtymisen, mutta raviin tai ravista siirtyessä helposti jalka on irtonainen, joten tämä muistisääntö auttaa hyvin näissä tilanteissa.

Kun on vaikea istua, mieti tekeväsi (poikittais)spagaattia - Saan tällöin jalkani oikeaan asentoon enkä jää puristamaan sisäreisillä ja polvella, vaan reiden takaosa pääsee lähelle satulaa ja saan kantapääni "vapaaksi". Samalla korjaantuu myös ryhti ja istuinluiden asento.

2015 c. Julia Behm
Ratsasta jokainen askel, jopa käynnissä - Ja vaikka ratsastat joka askeleen älä häiritse hevosta joka askeleella, eli pitäisikö olla keskity joka askeleeseen. Helposti unohtuu ratsastaa itseään kantava hevonen käyntiaskeleille, vaikka se on kaiken tekemisen perusta jolloin sitä ei saisi unohtaa.

Huomaa asetuksen ja taivutuksen ero - Oon alkanut kiinnittämään huomiota kuinka helposti itse tulee ratsastettua hevonen ennemmin taivutukseen kuin asettukseen. Taipunut hevonen on hieno asia, mutta jos se ei osaa kulkea suorana asettuneena alkaa se oleen ongelma. ;D

Muista luoda myös perusratsastuksen onnistumisista voittajafiilis - Antti on todella perso kehuille, se saa ihan hirveät tsempit aina niistä suorittamaan paremmin. Etenkin oon pistänyt merkille, että mitä enemmän pääsen sitä kehumaan sen paremmin se aina vaan hyppää. Tätä oon koittanut luoda myös kouluvääntämiseen ja sama vaikutus näyttää sieläkin puolella olevan, joten pitää muistaa olla itse yhtä innostunut tavallisemmistakin jutuista.

Vaadi itseltäsi yhtäpaljon kuin hevoseltasi - Yksinkertaisesti sehän ei auta, jos korjaat vain hevosen vinoutta etkä perehdy mistä se on lähtöisin. ;)2 kommenttia:

 1. Todella hyödyllinen postaus minullekin, pari uutta vinkkiä tuli tästä postauksesta ihan omaankin ratsastukseen ;) Kiitos!

  Pörheää Menoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä että jotain hyötyäkin ;D

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)