perjantai 4. syyskuuta 2015

Voimaa ja tasapainoa hakemassa

Usein kun puhun, että mun tarvitsee saada Antille lisää voimaa tuntuu, ettei moni ymmärrä mitä tällä tarkoitan. Aletaan jankkaamaan kuinka tarvitsisi joko käydä tekemässä mäkitreeniä ja ajamassa tai vastaavasti tarvitsisi ratsastaa liikkeitä jotka vahvistavat takaosaa.
Olen kumminkin sen verran omapäinen, että teen vain sen mikä tuntuu itsestä oikealle. Niin teen tämänkin kanssa, mielummin teen sen mikä tuntuu itsestä oikealta ja korjaan omia virheitäni kuin sokeana kuuntelen mitä muut ovat mieltä ja mahdollisesti korjaan näitä virheitä ajan saatossa. Kumminkin kun on kyse hevosesta, jonka saan tehdä itselleni niin tottakai tahdon vaikuttaa siihen tavalla mitä pitää omanaan. Täysin eriasia jos vieraalle tekee, pakko kuunnella omistajan mielipiteitä jonkin verran.

Antti on mulle niin tuttu hevonen, että osaan lukea sitä kuin avointa kirjaa. Tiedän miten se oppii ja millä tahdilla, tunnen sen vahvuudet ja samalla heikkoudet. Suurin murheenkryynihän meillä on ollut heikot takapolvet sekä lihasvauriot selässä sekä kyljessä mitä reilu vuosi sitten lähdettiin kuntouttamaan. Takapolvet vahvistuivat ajanmyötä kun lihaskunto kasvoi takapäässä, pliistraus on myös tuonut apua jos on ollut tarvetta.


Nykyisin takapolvien heikkoutta ei juuri huomaa, kun lihaksisto tukee niitä jo sen verran. Silti tiedän, että jokainen kokoamisasteen nostaminen tuottaa vaivaa. Menee aikaa, jotta takaosan lihaksisto vahvistuu taas uuteen koitokseen. Kyseessä on vielä iso hevonen, jonka lihaksisto vaatii enemmän kuin sirompien lajitovereiden. Onhan sillä lihaksia ja voimaa, mutta mitä se tekee niillä jos ei osaa käyttää niitä? Tästä päästään aiheeseen, jossa tämä kyseinen voima ei ole saavutettavissa muutenkuin ratsastamalla.

Hevonen joka kantaa itseään, kyykkää vähän takaosan päälle jolloin se saa takajalkansa syvemmälle mahan alle ja supistaa vatsalihaksiaan -> selkä ja niska pyöristyy. Tätä kyykkäämistä ei voi treenata muutakuin ratsastamalla hevosta kootummaksi ja kehittämällä parempaa tasapainoa. Hevosen tulee olla tasapainoissa ratsastajansa kanssa, jotta edellä mainittu olisi edes mahdollista.
"Anna hevosen löytää itse tasapainonsa, kun lyhennät tempoa niin, että se säilyttääkseen tasapainonsa lyhyemmässä tempossa itse sijoittaa takajalkansa syvemmälle alleen." Kyra Kyrklund

Kevään kuvista huomaa hyvin kuinka paljon sitä voimaa on kumminkin tullut, kun tässä oli sellanen hetki missä se kantoi itseään vaikkei kunnolla näin jälkikäteen kannakkaan. Jostain on alotettava ja pitkä matkan on vielä edessä. :)
Tätähän ei voi juurikaan harjoitella muuuten kuin siirtymisten muodossa, siirretään hevonen hitaampaan askellajiin jossa se siirtää painoaan taakse. Siirretään hevonen nopeampaan tempoon jolloin se nousee edestä ja kantaa itseään. Tavoitellaan pistettä jolloin voit päästää hevosen edestä ja se pysyy takajaloillaan kantaen itseään ilman välitöntä tukea ratsastajalta. Ratsastaja ei siis kannattele hevosta vaan hevonen kehittää itse oman tasapainon, ratsastajan tulee vain tukea sitä ja kehittää omansa niin hyväksi, ettei häiritse hevosta. Hevosen tulee kulkea yhtä helposti ratsastajan kanssa kuin ilman sitä.
Kun saadaan vielä kenttä sellaiseen kuntoon, että sielä pystyy tekemään puomityöskentelyä niin saadaan tehoa vielä siirtymisiinkin. Niiden kanssa pääsee vielä paremmin lisäämään kinner-ja polvinivelien kulmausta ja samalla vahvistaa takaosaa.


Vasta kun hevonen kulkee tasapainossa takajaloillaan, kantaen itsensä rehellisesti lähden vaikeampiin tehtäviin kuten väistöt, sulut ja avot. Niiden kanssa ennemmin jumppaan hevosen kroppaa kuin treenaisin takaosaa, sillä jos hevonen ei kanna suoralla uralla itseään rehellisesti niin vaikeampien tehtävien tekeminen ei sitä ainakaan kehitä. Nyt vasta olen huomannut Antin väistöissä eroa kun se oikeasti kantaa etuosansa, jolloin astuu oikeasti ristiin kun etuosa antaa tilaa enemmän.
Ensin liikkeet ja muoto, sitten tekniikka eli varsinaiset koululiikkeet.

Kaivoin hyllystä Kyran eepoksen, josta sai jälleen kaivettua jos jonkinmoista vinkkiä omaan ratsastukseen. Suositelen!
"Vaikka jokaisesta hevosesta ei voida tehdä maailmantähteä, niin oikein ratsastamalla pystyy parantamaan jokaisen hevosen askellajeja."

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus! :)

  VastaaPoista
 2. Yhdyn edelliseen mielenkiintoinen ja kiva postaus :)

  VastaaPoista
 3. Moikka, mekin painimme heikkojen polvien kanssa 4v suokin kanssa, onko sulla jotain hyviä treenausvinkkejä niiden vahvistamiseen? :) -Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko ajettu? Jos mahis vetää vähän painavampia kärryjä/jarrukärryjä niil saa hyvää treeniä ilman mäkiä! Sit tietty mäkiä kävellen jollon joutuu oikeesti työntää takaa, mut toki kohtuudella jottei kipeydy liiasta. Ja ylipäätään ratsastus jossa takaosaa vahvistetaan, puomit on hyvä apu näissä! :)

   Poista
 4. Moikka, on ajettu, mutta meillä ei tällä hetkellä ajovermeitä laisinkaan. Suuntaamme siis toistaiseksi mäkiin ja puomeille :) -Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta selästä saa myös hyvin vahvistettua! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)