perjantai 17. huhtikuuta 2015

#JÄRKIPÄÄSSÄ

#järkipäässä -somekampanja on Ystäväni hevosen kannanotto kypärän käytön puolesta. Idea kampanjaan syntyi sosiaalisessa mediassa yleistyneiden kypärättömien ratsastuskuvien seurauksena.

Kypärä on erittäin halpa henkivakuutus. Nykyään markkinoilla on niin moneen käyttöön ja näyttöön olevaa kypärää, ettei voi väittää etteikö löytyisi omaan päähän sopivaa kypärää. Monipuoliset ja suuret markkinat mahdollistavat myös erittäin kilpailukykyiset hinnat, eikä se halvempi versio suojaa sitä päätä yhtään sen vähempää kuin 500e kypärä. 

Olen itse kasvanut talliympäristössä, jossa kypärättä ratsastaminen ei ole ollut ikinä edes vaihtoehto. Kaiken muun sait jättää talliin, mutta kypärä laitettiin aina päähän, siitä ei edes keskusteltu. Tämä on jollain tapaa ollut jopa rikkaus, sillä ei ole tullut ikinä edes mieleen mennä ratsastamaan ilman kypärää sillä se on aina ollut niin itsestään selvä varuste. Tämän myötä myös jokainen meidän tallilla ratsastava käytti ja käyttää nykyäänkin kypärää, eikä näin tullut "paineita" olla käyttämättä koska tuokaan ei käytä. 

Muutin nuorena toiselle paikkakunnalle, tehdäkseni tallitöitä ja opiskellakseni. Silloiset valmentajani eivät koskaan kotona käyttäneet kypärää. Syyksi he kertoivat, ettei kypärä sovi heidän päähänsä. Silti aina itseänikin kehotti joka kerta ratsastamaan kypärä päässä. Parhaan mallin he olisivat kuitenkin näyttäneet itse. 
Esimerkillisellä käytöksellä saadaan aikaan se, mikä meidän tallilla on aina ollut. Kypärän käytöstä tulee itsestäänselvyys, sillä sitä sen pitäisi olla. 

Meillä on vain yksi pää ja iskun ei tarvitse olla iso osuessaan päähän aiheuttaakseen lopullisiakin vammoja. Jokaisen pitäisi sen verran arvostaa tuota omaa pientä kuuppaansa, että varjelee sitä pienellä teolla vaikka ratsastaisikin sillä omalla tutulla turvallisella ratsulla. Autoilijoita muistutetaan siitä, että hevonen on pakoeläin joka saattaa pelästyä pientäkin asiaa ja paeta mihin suuntaan tahansa. Tämä pitäisi jokaisen ratsastajankin muistaa aina kiivetessään niiden tuttujenkin hevosten selkään. 


Mulla on #järkipäässä, onhan sullakin?

4 kommenttia:

 1. Elä huijaa että nykypäivänä kaikki käyttää kypryy samalla hoodilla ku mä oon tunnetusti #eijärkeepäässä käyttäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä oo tyhmeliini. Ei saa näyttää tuntilaisille huonoo esimerkkiä. :)

   Poista
 2. btw oot ihan rassen näkönen tässä kuvassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoo ero et rasse on söpö xP

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)