tiistai 9. joulukuuta 2014

Joulun bonus


Miten ylläpitää treenikunto talvella?Suomen talvi asettaa jonkin näkösiä haasteita täyspäiväiseen treenaukseen hevosten kanssa. Haasteita, ei esteitä. Syksy ja talvi on aikaa joka koettelee jokaista säiden armoilla harrastavaa. Olisi niin paljon helpompaa vain luovuttaa, vetää peitto korviin ja jatkaa sittenkun se aurinko on korkeimmillaan. Se ei kuitenkaan ole mahdollista niiden kanssa joilla on hevonen treenattavana. Syksy ja talvi on aikaa jolloin saa käyttää luovuutta treenikunnon ylläpitämiseen, etenkin jos on tallilla jossa ei ole mahdollisuutta hyödyntää maneesia.

pv.r. Bajkal SOV
Itse olen lähes ikäni asunut hevosteni kanssa tallilla, jossa on oltu täysin säiden armoilla. Ei ole ollut maneeseja, joissa saa hyvin treenattua oli ulkona ilma mikä tahansa. Pari talvea sain viettää maneesitallilla ja voi jösses kuinka luksusta se olikaan, kun ei joka päivä tarvinnut pähkäillä et mitäs tänään pystyisi tekemään. Kumminkin koen tärkeänä, että hevonen saa monipuolista liikuntaa ainasen hallissa pyörimisen sijasta.

Joskus koitin suunnitella treenipäiväkirjaa etukäteen, mutta koska en ole Etana Elli, en osaa ennustaa säitä tuntosarvillani. Tämän vuoksi olen tehnyt treenit näppituntumalla. Koittanut improvisoida tarpeen mukaan ja katsella sääennusteita, jotta on vähän voinut keksiä viikolle pohjaa. Näin se on toiminut parhaiten. Ei ole tarvinnut kokea huonoa omatuntoa jos koulutreenit vaihtuu maastoiluksi, olen vain koittanut siirtää sen toiselle päivälle kun pohjat ja aika on ollut sopivampi.

No mutta, mitä kaikkea voi talvella tehdä, jottei keväällä sulla ole tallissa ihan lihasköyhä raato joka odottaa laidunkautta kun kuutanousevaa? Tässä omia ideoitani, jotka olen todennut toimiviksi.

pv.r. Bouquet Son GER

HANKITREENI

Kysymättäkin selvää, mitä hevosihmiset odottaa koko talvelta; kunnon hankia. Yksi parhaista treeneistä mitä hevosella voi talvella tehdä. Sen lisäksi, että se kehittää hyvin hevosen lihaksistoa ympäri kroppaa niin se on samalla terapiaa myös meille ihmiselle. Mikä sen parempaa kun ilman satulaa tallustella rakkaan hevosen kanssa auringon kanssa kilpaa kimaltavassa hangessa.
Treenatessa hangessa on kuitenkin hyvä muistaa kohtuus, sillä se on todella raskasta hevoselle kun liikerata on niin laaja. Siiri onkin kirjoittanut kattavan postauksen bloginsa joulukalenteriin, sen pääset lukemaan tästä.

pv.t. Super Gorma
Kun hevonen on tottunut hangessa liikkumiseen ja lumi on kevyttä, olen tehnyt jonkun verran laukkavetojakin hangessa. Tärkeintä tässä on, ettei lähde liian raskaaseen lumeen laukkailemaan! Suojakeleillä koetan pysyä kaukana hangista, sillä silloin ne ovat todella raskaita. Kevyt puuterilumi on ihanteellinen ravi-ja laukkatyöskentelyyn, silloinkin tarvitsee muistaa pitää vedot suht lyhyinä ja antaa hevosen palautua mieluiten hangettomalla pohjalla.

pv.t. Trides

pv.t. Super Gorma

pv.t. Trides
pv.t. Super Gorma
MAASTOILU/AJO

Yks parhaista asioista talvessa on se, että silloin voi maastoilla lähes missä vaan. Siis jos on siunattu sellasella talvella, että on lunta ja mielellään vähän pakkasta jotta se pysyis pidempään kun päivän kaks. 
Kävin edellis talvena ensimmäistä kertaa järven jäällä hevosen kanssa. Tämänkin uskalsin tehdä vain viikon kestäneiden hyvien pakkaskelien vuoksi!
Lumi pakkaantuu kivasti tien pinnoille ja tekee niistä pohjiltaan sellaisia, että voi ravailla ja vähän laukkaillakkin hyvällä omalla tunnolla. Tietenkin pitää olla sellainen pohja, ettei ole kova ja liukas jää alla. Tässäkin tarvitsee vähän ilmojen mukaan tunnustella miten mennä ja missä. Suojakelillä en uskalla laukkailla teillä joissa paljon autoliikennettä, sillä silloin pohja on kovin kova kun taas sellaisissa paikoissa joissa vain kevyttä liikennettä on usein vähän joustavampi pohja. 

sh.o. Arvonherra & sh.r. Turoksen Santeri
Ihanteellinen keli ja pohja on usein silloin kun on tullut vähän lunta ja pikkupakkasia on ollut pitempään ja lumi narskuu kenkien alla. Kumminkin kannattaa aina olla tarkkana, jos edellisinä päivinä on ollut suojakeliä, jottei lumen alla ole petollinen jää jota ei näe päällä olevan lumen takia. Järkevän päättelykyvyn kanssa pystyy talvella maastoilemaan lähes missä vaan!

KENTTÄTYÖSKENTELY

Koska talvellakin tarvitsee ylläpitää vetreyttä ja ratsastettavuutta, niin ei koko talvikautta voi käyttää vain maastoiluun ja hankeen hukkumiseen. Kentällä koetan ratsastaa aina kun pohja sen vain mahdollistaa. Etenkin kun eletään aikaa, jolloin yhtenä päivänä saattaa olla hyvät pohat ja seuraavat kuusipäivää on pääkallokeliä, eikä kenttää pysty edes katsomaan. Kunnon talvea odotellessa...

sh.r. Jerome

Kentällä työskennellessäni koetan ratsastaa vain sen mitä tarvii. Kun hevonen on hyvä ja tyytyväinen, lopetan siihen etenkin silloin kun opetellaan uusia "temppuja". En juuri koskaan mene kentälle vain siksi, että saisin ratsastettua vaan sinne mennään aina tekemään jotain. Joko jumppailemaan, jotta notkistutaan, apujen läpiratsastamista tai harjoitellaan jotain tehtävää. Jos haluan vain höntsäillä niin yleensä teen sen maastossa, jotta siitä on myös jotain "hyötyä"=mielenvirkistys. Etenkin talvella tämä piirre korostuu minun tekemisessä.
c.t. Dandelion May
pv.r. Bajkal SOV
Pakkaset vaikuttaa tekemiseen myös jonkin verran. Kovalla pakkasella treenit pidetään kevyinä, jottei rasiteta keuhkoja. Tällöin saatan käydä kentällä kävelemässä ja tekemässä jotain kevyttä jumppaa ja teräivöittämässä avuille. Teen paljon esim. väistöjä, avoja/sulkuja ja taivutuksia, sekä paljon siirtymisiä. Etenkin siirtymisissä aina koetan tarkkailla millä jaloilla hevonen siirtyy askellajista toiseen, koetan aktivoida takasia ja pitää hevosen rentona, mutta skarppina. 

Jos on sattunut niinkin hienosti, että on saatu kunnon kerrokset lunta ja pakkaset pysyvät kohtuuden rajoissa niin saatan myös talvisin tehdä paljon puomi-kavaletti-este treenejä. Nämä teen vain silloin kun tiedän pohjan olevan näihin sopiva. Narskuva lumi on pop!
Talvikaudella lähinnä ylläpidetään treenikuntoa, joten kontrolliharjoitukset puomein ja kavaletein sopii lumikentälle oikein hyvin. Toki myös tarvitsee hypätä jonkin verran, mutta yleensä hoidan sen valmennuksissa maneesissa, joten kotona hyppääminen on lähinnä mielenvirkistystä ja hauskanpitoa. 


pv.t. Trides
IRTOJUOKSUTUS

Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka tykkää antaa hevostensa juosta irtona ilman, että sen liikkumista koko ajan kontrolloidaan joko selästä tai narun päästä. Kesäisin harvemmin hevosia tulee irtojuoksutettua laidunkauden vuoksi, meillä hevoset laiduntaa suurilla pelloilla joissa ne saa vapaasti juosta ja riehua jos kokee tarpeelliseksi. Talvisin puolestaan kun hevoset tarhaavat pienemmissä tarhoissa, joissa ei niin paljon tule riekuttua (onneksi) niin tykkään päästää hevoset isompaan tilaan purkaan energioitaan. Kun pakkanen puree pyllystä niin on mukavampi, ette itse joudu aina olemaan se osakärsijä näissä tilanteissa. 


pv.t. Trides
pv.r. Bajkal SOV
c.t. Dandelion May

ILMAN SATULAA RATSASTUS

Tämä nyt ei suorastaan kehitä hevosen kuntoa, vaan lähinnä toimii ratsastajan tasapainon kehittäjänä. Säästää hevosen selkää ja samalla varmasti rentouttavaa, paitsi jos hevonen on astetta viriilimpi yksilö kuten Antti, joka ei meinaa edes päästää selkäänsä. :D Tykkään kumminkin itse henkilökohtaisesti ratsastaa tosi paljon ilman satulaa, se on todella hyvää vaihtelua niin ratsastajalle kuin hevosellekkin. Talvella vielä hyvä toteuttaa silloin kun on kunnon lumikerrokset, jonne on pehmeä pudota. Tarvitsee vielä Antti siedättää, jotta päästäisi vielä joku päivä ilman pukkishowta kyytiinsä niin sais mukavan uuden liikuntamuodon. :D

pv.t. Trides

pv.t. Super Gorma
Miten te ylläpidätte hevostenne kuntoa talvisin? 
Onko jakaa hyviä vinkkejä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)