tiistai 23. joulukuuta 2014

Joulun bonus

Hevosen omistaminen
"Hevoseton on huoleton"
Kuulen monesti kertoessani, 
että harrastan ratsastusta ja omistetaan hevosia kysymyksen, 
no millaista on omistaa hevonen? 

Ratsastus on niin erilainen harrastus verrattuna moneen muuhun. Jääkiekossa, jalkapallossa, tenniksessä yms. sinulla on varusteet joiden avulla harrastat ja sinä treenaat itseäsi paremmaksi. Ne on harrastuksia joissa voit vaihtaa välineen seuraavaan muitta mutkitta, jos se hajoaa tai koet sen olevan epäsopiva sinulle. Kun treenit menee huonosti syy on vain ja ainoastaan sinussa, tulokset paranee kun opit tekniikat ja treenaat entistä kovemmin. Halleja/saleja löytyy mistä valita, eikä niihin tarvitse pulittaa muutamia kymppejä enempää. Näissä harrastuksissa sinä olet se tärkein "väline" ja pidät itsestäsi huolta, jotta kykenet jatkamaan harrastustasi.

No millaista on omistaa hevonen? Se on vähän sama kun laittaisit rahaa säästöpossuun aina sen kaiken "ylimääräisen" mitä saat ja jakaisit sen ihmisille jotka sinua auttavat, ihan kaiken sen. Kuulostaa aika turhauttavalta, mutta loppujen lopuksi aika antoisaa. 
Hevosen omistaminen ei ole pelkkää rahan loputonta kulutusta, se on rakkautta ja huolenpitoa. 
Toki on myös hevosenomistajia, jotka haluavat vain omistaa ilman minkäänlaista kontaktia hevoseen. On niin monta omistajaa kun on hevostakin.


Minulle hevosen omistaminen on suuria tunteita. Jokainen hevonen on oma persoonansa, joten et voi luoda samanlaista suhdetta liukuhihna ajatuksella jokaiseen. Se mitä sinä voit tehdä on antaa kaikkesi ymmärtääksesi hevostasi. Tekemällä itsestäsi omistajasta harrastuskaverin, eihän kukaan halua omistaa kaveriaan. Jokainen tahtoo olla ihminen jonka kanssa on hyvä olla ja jonka kanssa ollaan vapaasta tahdosta, ei sen takia, että tuo omistaa minut. Usein päästessäni hevosteni kanssa tähän tilanteeseen, alkaa niitä "taikoja" tapahtumaan. Kaikki alkaa vain napsahtelemaan kohdilleen, kun opitte ymmärtämään toisianne ja teistä tulee tiimi. Ette ole vain ratsastaja ja hevonen vaan ratsukko.

On vaikea selittää ihmiselle jolla ei ole ikinä ollut minkäänlaista lemmikkiä, millaista on omistaa hevonen. Kun olet tehnyt päätöksen ottaa lemmikin, olet päättänyt pitää huolta sinusta riippuvaista olentoa. Huolenpito on osa rakkautta ja ilman rakkautta ei ole mitään. Se tunne minkä itse ainakin koen eläinteni seurassa on sanonkuvaamaton. Koen suurta lämpöä, iloa ja onnellisuutta, saan olla osa jonkin noin mahtavan eläimen elämää. Harrastaessani niiden kanssa tunteet ovat myös suuria, onnistumiset tuntuvat aivan käsittämättömän mahtavilta ja pienetkin epäonnistumiset harmittavat välillä enemmän kuin pitäisi. Eläinten kanssa oppii elämään hetkessä, joten siksi uskon, että etenkin ratsastajat kokevat nämä tunteet erityisen vahvoina. Yhdessä hetkessä tunnet kuinka voisit haljeta onnesta kun toisessa jo maailmasi kaatuu, kun et osannutkaan niin hyvin. Meidän hevostenomistajien tärkein tehtävä on pitää hevosesta huoli, mutta se on myös tärkeä tehtävä myös jokaiselle ratsastajalle. Harrastaessasi ratsastusta tärkein väline sinulle on hevonen. Voitko sanoa olevasi ratsastaja ilman hevosta?
Kun jääkiekkoilijat heittävät mailansa ja luistimensa komeroon odottamaan seuraavia treenejä, me ratsastajat vietämme useita tunteja huoltaessa hevosiamme ja sen jälkeen itseämme, siis jos meille jää aikaa. Etsimme hevosellemme tallin, jossa sen on hyvä olla ja olemme valmiita maksamaan siitä välillä ihan käsittämättömiä määriä. Sen ohella kituutamme jostain itseltämme, jotta saamme ne uudet hivutussuojat sillä edelliset kuluivat puhki. 


Kun olen päättänyt aloittaa hevosureilun olen päättänyt opettella kommunikoimaan hevosten kanssa, niin urheillessa kun muutenkin. Jos et osaa kommunikoida tuon valtavan eläimen kanssa, et ikinä voi kehittyä ratsastajana, etkä varsinkaan hevosen omistajana. Hevosen omistaminen on jokapäiväinen koulu. Voit kysyä hevoselta, että mikä tänään mättäsi treeneissä tai miksi juokset karkuun hakiessani sinua tarhasta, mutta vastausta et saa sanoilla. Sinun tehtäväsi on oppia kuuntelemaan eleitä ja tuntea hevosesi, jos haluat saada vastauksen kysymyksiin. 

Itse olen sitä mieltä, että jokainen elävä olento ansaitsee onnellisen elämän. Jos voin jollain tavalla sen mahdollistaa, ei se ole edes kysymys teenkö sen. Jokainen ansaitsee tuntea olevansa tärkeä ja rakastettu. Sen mitä hevosen omistaminen on minulle opettanut on, että sen mitä annat saat aina takaisin. Hevosen omistaminen on työtä, oppimista, vastuuta, huolenpitoa ja ennenkaikkea rakkautta. Tarkemmin sanottuna, hevosen omistaminen on omistautumista.2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)